SPfreaks Forum

 

forum

SPfreaks Forums

Welcome to a place to share thoughts and questions with other SPfreaks. Browse a forum below or start a new thread in a forum

Forum: General

Topic: RIP radio DJ Arjen Grolleman

This topic contains 9 replies, has 1,461 voices, and was last updated by Profile photo of jawn till dusk jawn till dusk 7 years, 6 months ago.

On jawn till dusk wrote:

Yesterdaynight i was informed my collegue and friend, Dutch KinkFM radio DJ Arjen Grolleman suddenly passed away at the age of 37 only. He was the man who made possible the Night of The Smashing Pumpkins 6 hour radio show i did in 2000 live on his radio station. Arjen also presented the second half of that show. Arjen was a true inspiration and dedicated passionate energy for great music to me personally. In his passing i’ve lost a collegue and friend, Dutch radio has lost a key radio monument. Arjen will be dearly missed, may he rest in peace.

Profile photo of last_rose_of_summer
Member
On last_rose_of_summer wrote:

i’m so sorry :(

Profile photo of Arthur
Moderator
On Arthur wrote:

may he rest in peace.[/quote:3h9xalp6]
Ditto.

Billy Corgan, December 2, 2008 : "Not everyone understands our death trip. But you do. And that's what matters."
Profile photo of manillascissor
Keymaster
On manillascissor wrote:

Sorry to hear about that Sven. :(

in my time of dying
Profile photo of amnesia
Member
On amnesia wrote:

37, thats no age :(

Sorry Sven.

In loving memory of Bimbolin.
Profile photo of anonymous
Member
On Anonymous wrote:

:cry:
sorry to hear about this Sven…
celebrate his life and what he has contributed to this world :)

Profile photo of blueczarina
Member
On blueczarina wrote:

i’m sorry to hear this too. :(

Profile photo of some pumpkins
Participant
On some pumpkins wrote:

i am sorry you lost your friend sven

what's wrong with you is good for what's wrong with me
Profile photo of Sven
Participant
On Sven wrote:

My heart felt thanks to all your support. Thank you!

For the Dutch speaking people, below is the I.M. I wrote for Arjen.

He will be cremated tomorrow; may he rest in peace.

Thanks, Sven.

Zondagavond, vaste prik; rond de klok van negen uur gaat de radio aan. De volgende drie uur zijn voor Bob en Arjen, voor X-Rated. Een ontdekkingsreis is het door de krochten van de muziek, vaak onbekend, nooit onbemind. De heren draaien geen plaatjes om het plaatjesdraaien.

Heilige missie is misschien het beste woord; de drive om obscure klanken voor het voetlicht te brengen spat van hun enthousiaste stemmen af. Van duistere dancetracks tot de meest vervoerende ambient met uitstapjes naar martiale folk en gierende industrial wijzen Bob en Arjen de weg naar acts als Coil, Current 93, Black Sun Productions, Tony Wakeford en vele, vele anderen. Met steevast tussendoor, door Arjen vaak fluisterend geïntroduceerd, met zijn kenmerkende en precies juiste gevoel voor dramatiek, historische opnamen van veelal overleden dichters. Stemmen uit vervlogen tijden, gelukkig bewaard voor het nageslacht. Arjens stem zal niet langer de zondagavonden vullen. Zijn nalatenschap is peilloos diep en onmetelijk groot.

Arjen Grolleman, de stem die miljoenen Nederlanders kennen als voice-over voor de RTL-groep, was een radiomaker in hart, nieren en elke vezel van zijn lichaam. Een man met een missie die hij met zijn geesteskind Kink FM verwezenlijkte. De man die de alternatieve muziek in Nederland een thuis gaf. Niet alleen in zijn eigen programma’s, niet alleen in de meest obscure en ondoorgrondelijke wegen van het muzikale spectrum.

Ook en vooral doordat hij met tomeloze inzet Kink FM tot hét radioplatform voor de alternatieve muziek maakte; doorheen heel de zender lag de drive het ongehoorde hoorbaar te laten zijn voor het oprapen; het schijnbaar onmogelijke mogelijk te maken. Mét ruimte voor bijzondere plannen met uitvoering. Een zes uur durende radiomarathon live-uitzending over alleen The Smashing Pumpkins, op prime-time? Arjen Grolleman tekende ervoor en was zelf misschien wel de meest enthousiaste luisteraar. Die avond, na de uitzending, dimde Arjen het licht in de Kinkstudio. De computer nam als jukebox de honneurs waar voor de playlist. Arjen rommelde wat en legde een stuk vinyl op de draaitafel. Coil. Dat moesten we ook maar eens luisteren, vooral in de ‘after hours’. En de verhalen kwamen al snel, in sneltreinvaart, vol anekdotes, feitjes en steeds weer dat ongebreidelde plezier en die diepgevoelde passie. Met een grijns van oor tot oor staat Arjen in de studio wanneer Machinist & Industrial Passage op oorverdovend volume in de grote ruimte ernaast van leer trekken. Live on the air. Elke keer dat de drone aan intensiteit wint richting orkaankracht, groeit Arjens genieten in de fonkeling in zijn pretogen. Zo’n volume in een radiostudio? Met nummers van zo’n tien minuten of meer? Meer graag en volmondig ja, is Arjens antwoord. Arjens Kink FM als geestdriftig bewijs van zijn missie in slechts twee voorbeelden van vele.

Verslagen en verbijsterd staren naar de televisie. Daarop de teletekstpagina die beweert dat Arjen Grolleman op woensdag 20 januari plotseling overleden is. Hij werd maar 37 jaar oud. Trefzekere woorden, keiharde feiten, maar het bericht wil niet waar zijn noch worden. Een overval op de emoties is het; zo onverwacht, schokkend en stuitend dat die uitblijven, lang. Om na ongeloof en verbijstering bikkelhard toe te slaan.

En al spoedig buitelen herinneringen over elkaar heen en blijkt veel muziek direct of indirect gekoppeld aan Arjen. Coil, natuurlijk. Current93 en Xabec. Xabec dat omnivoor Arjen toen we voor het NCF in X-Rated geïnterviewd werden en optredende acts voorstelden bleek nog niet te kennen. Een onbekendheid die meteen omsloeg in jubelstemming bij de eerste kennismaking met de Seelenschiffklanken. Ongeloof, woordeloos ongeloof en verslagenheid wisselen stuivertje met gevoelens van grote dankbaarheid voor de muzikale deuren die Arjen heeft geopend, wegen die hij heeft gewezen en zijn onwaarschijnlijke grote hart voor muziek en initiatief; energie voor het máken, het doen plaatsvinden. Zoals hij deed met Kink FM, zoals het NCF hem kent als enthousiaste ‘believer’ in onze missie.

Arjen Grolleman heeft mensen op het spoor gezet zelf radiomaker te worden, kansen geboden en deuren geopend. Mensen kregen of hielden geloof in hun muzikale werk of concertavond(en) doordat Arjen het letterlijk liet horen.

Arjen liet je nieuwe muziek horen; was voor velen de wegwijzer in de evolutie van de muziek. Alles kan en niets is onmogelijk. Oeverloze passie en mateloze realiserende kracht; idee geboren, vorm gemaakt: doen! Het ondenkbare en schijnbaar onmogelijke is blijkbaar mogelijk: na pas 37 jaar is Arjen er niet meer.

Het is niet alleen de herinnering die blijft. Het is die energie en die stem uit honderdduizenden die blijft resoneren en waarmee Arjen tot in lengte van dagen blijft voortpraten. Dankjewel Arjen daarvoor. Ik mis je.

Profile photo of jawn till dusk
Participant
On jawn till dusk wrote:

Sorry to hear about your friend. :(

You must be logged in to reply to this topic.

×
 
 
×
 
  • Strength indicator
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Already a member? Sign In

×